Cake PHP website

Hoe maak je nou een goede website?

Ja, dat is een goeie vraag zul je denken. Maar er zijn momenteel onzettend veel mogelijkheden op dit gebied. Je kanouderwets zelf via een kladblok aan de slag, of een kant en klaar pakket voor je laten installeren. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het gebruik maken van een PHP framework heeft de voordelen van beide. Je dient nog steeds de code in te duiken, maar je hebt wel de voordelen van voorgeinstalleerde elementen!

Een PHP framework is een raamwerk waarbij de standaard functionaliteiten van een website al soort van ingebakken zitten. Er zijn eigenlijk simpel gezegd 4 acties die je via een website kan en wil doen, namelijk toevoegen, lezen,aanpassen en verwijderen. Dit wordt ook wel de CRUD genoemd (Create, Read, Update, Delete). Of je nu praat over een blog, een foto album, comments of zelfs een pagina, je wilt eigenlijk altijd 1 van deze 4 acties doen. Deze acties zitten standaard ingebakken in een PHP framework, dit is mooi want dan hoef je deze code niet iedere keer opnieuw te schrijven. Waardoor het zeer efficient wordt op websites te programmeren. Een ander voordeel van een PHP framework is de manier waarop een website opgebouwd. Dit wordt gedaan middels een MVC system (Model, View, Controller).

Zonder te diep in te gaan op het technische aspect, zal ik middels een voorbeeld proberen uit te leggen hoe dit systeem werkt. Stel je voor, je hebt een blog. Je hebt dan een database waarin al je verschillende blogs staan. Je 'Model' is dan 1 blog. Hierin zet je informatie die betrekking heeft op al je blogitems. Bijvoorbeeld dat je deze altijd wilt sorteren op de datum, zodat de nieuwste bovenaankomt, of dat het plaatje dat je hierbij wilt hebben altijd 150px breed moet zijn, of dat er bij een blog ook comments horen.

Dan komt de 'View'. Hierin zet je daadwerkelijk de HTML. Hoe ziet de gebruiker je blog, welke kleuren heeft de tekst, hoe groot is het, waar staat het plaatje, etc. etc.

En dan de 'Controller', zoals de naam al doet vermoeden zet je hierin de daadwerkelijke acties. Deze 'doet' daadwerkelijk iets. De controller voert dus de CRUD uit, en heeft de koppeling met de database. Het grote voordeel van dit systeem, is dat je je gegevens gescheiden houdt en op een logische plek neerzet.

Het allergrootste voordeel is dat je middels een PHP framework nog steeds de vrijheid behoudt om alles te maken en te doen zoals je zelf of de klant wilt.

De basisfuncties zitten er al in, dus je kan je volledig richten op de wensen van de klant, en daar gaat het om!

Gratis Nieuwsbrief

Ontvang Gratis alle nieuwtjes
op het gebied van websites!

Laatste nieuws item

Als Business Partner van VSM Media mag Noventief met trots mededelen, het goede doel Energy4All te mogen steunen. .... meer